Mostanában egyre népszerűbb, hogy az elhunytak meghagyják hozzátartozóiknak, hogy hamvaikat a tengerbe szórják (legyen elég most egy magyar példa, a 2007-ben elhunyt Szakácsi Sándor, színművész)

Velence, a lagúnák városa erre az új szokásra építve szeretne hagyományt teremteni. A városimázs blog egy nagyon érdekes cikket talált erről, ami itt olvasható.

Velence város önkormányzata, felismerve az új szokásban rejlő marketinglehetőséget, úgy döntött, hogy megteremti azokat a feltételeket, melyek ahhoz szükséges, hogy az elhunyt hozzátartozói a hamvakat a lagúnákba szórják. Ez ugyanis eddig tilos volt.

Ahogy Velence Városi Tanácsának szóvivője fogalmaz: „Az álom, hogy a végső nyughelyed Velence legyen, nemsokára valóság lesz, ugyanis a szabályozások nemsokára lehetővé teszik a hamvak szétszórását a lagúnában. Minden évben tucatjával kapunk erre irányuló kérelmeket az emberektől, de eddig ezeket vissza kellett utasítanunk” Külföldiek számára a velencei lagúnahamvasztás 350 euró (96 ezer forint), helyi lakosoknak természetesen olcsóbb.

A San Michele szigeten lévő temetőből egy kis hidat terveznek építeni a közeli lagúnába, ahol megtörténhet a gyászszertartás. Lehetőség lesz a hamvak szétszórására egy hajóból is, aki így kívánja, de a szabályozás szerint csak a parktól 700 méter távolságra.

Az olasz állam ezzel kapcsolatban jóváhagyott egy kerettörvényt és normáinak kidolgozását rábízta az egyes tartományokra. Az olasz katolikus püspöki kar szerint nem etikus a hamvak szétszórása, mivel a holtak helye a temetőkben, illetve a templomokban van. Ugyanakkor a katolikus tanítás nincs a szétszórás ellen, amennyiben az nem rombolja a feltámadásba vetett hitet, így a hagyományosan vallásos olaszok lelkiismeret-furdalás nélkül kérhetnek ilyen szertartást szeretteik számára.

Ez az eset jól példázza, hogy egy város, felismerve egy létező igényt, a saját javára igyekszik azt fordítani. Ezt a meglévő szokást a lagúnák városa kiválóan tudta harmonizálni a város földrajzi és kulturális adottságaival, s ennek köszönhetően (mint az a cikkben is olvasható) Velence kezdeményezése Olaszország határain túl is népszerű lehet, ezzel is még jobban pozícionálva magát.