Idén Szombathelyé lett az év önkormányzati honlapja az „Az év honlapja” szavazáson. A versenyben való induláshoz nevezni kellett. Az önkormányzat kategóriában 11 nevezés érkezett és közülük futott be győztesnek Szombathely.


Az önkormányzati honlapoknak alapvetően két szempontnak is meg kell felelnie. Egyfelől információt és híreket kell tartalmaznia a város lakosainak az önkormányzat működéséről, tevékenyégéről, míg másfelől a várost potenciálisan felkereső turistáknak és befektetőnek is információval kell szolgálnia szállásokról, látnivalókról. A szombathelyi honlap mindkettőnek próbál megfelelni és talán ez okozza a nyitólap kissé széteső struktúráját. A honlap felépítése, a "füles" elrendezés és az oldalsó menüsáv könnyű navigációt tesz lehetővé, ugyanakkor például az Interaktív Szombathely doboz jobb oldalon, a reklámok, és a fejlesztési információk közötti elhelyezése teljességgel érthetetlen. A fogadó oldal emellett túl zsúfolt, nem biztos, hogy egy videóval kellene kezdeni, nem sok lényeges, aktuális tartalom fogad elsőre.

Mindenképpen pozitív, hogy az egyes menüpontok (étterem, szállás) gazdag és releváns tartalommal vannak feltöltve. Jó ötlet, hogy helyi közéleti személyiségek blogolnak, de nem frissülnek, van, ami már nem is működik jó ideje. Az aloldalak maguk rendkívül rosszul tagoltak, érthetetlen módon az egyébként gyakran frissülő hírek csak a nyitólap alján kaptak helyet. A videó bemutatkozás stílusa a 90-es éveket idézi, és bár informatív, kifejezetten unalmas.

Érthetetlen, hogy lett egy honlap az év honlapja, amikor idegen nyelvű verziója nem működik az oldalnak, pedig a turisztikai profil erősen jelen van az oldalon.

Dicséretes, hogy van az oldalon RSS feed, ugyanakkor az egyéb web 2-es funkciókkal nem rendelkezik az oldal.

Feltehetően a díjat az E-ügyintézés és az Önkormányzat munkájának teljes körű dokumentálása és bemutatása miatt kapta a honlap, mely ezen a területen - tartalom és kezelhetőség szempontjából - valóban nem hagy kívánni valót maga után. Ugyanakkor szerintünk ez nem elég egy első díjhoz, kíváncsiak lennénk a részletes indoklásra.