Már másfél hónapja Magyarország tölti be az Európai Unió tanácsa soros elnöki tisztjét, és Budapest mellett a fő konferenciahelyszín Gödöllő. Nézzük, a pest megyei város milyen mértékben használja ki a fél évig tartó kitüntetett nemzetközi figyelmet.

Az eddigi városi honlapokhoz képest kellemes meglepetésben volt részünk. A város honlapja rögtön a landing page-en meghatározza magát: „Gödöllő in Europe, Europe in Gödöllő". A honlap természetesen elérhető idegen nyelven is, s választhatunk a különböző felhasználói felületek közül (polgárok, turizmus, gazdaság, ügyintézés, hírek). A felület könnyen kezelhető, és akármikor válthatunk a profilok között. Szerencsére naprakész információk állnak rendelkezésre a honlapon, ezt sajnos nem tapasztalhatjuk minden városnál. Külön érdekesség a videógyűjtemény, mely a különböző tv-csatornák és internetes videómegosztó oldalak várossal kapcsolatos híradásait, kisfilmjeit teszi elérhetővé egy kattintással.

A város jelentős beruházásokat is megvalósított annak érdekében, hogy európai színvonalon fogadhassa a hazánkba érkező diplomákat. Külön érdekesség, hogy az egykori istállóból kiváló minőségű konferenciatermet létesítettek a gyönyörű Grassalkovich-kastélyban.

Összességében megállapítható, hogy város nem akarja elszalasztani ezt a kivételes lehetőséget, amit a féléves EU-elnökség nyújt számára. Így kifejezetten sajnálatos hír, hogy a május 27-ére tervezett nagyszabású EU-csúcs, a Keleti Partnerség csúcstalálkozója elhalasztódik, s erre már csak a lengyel soros elnökség idején kerül sor.