A városimázs blog most fedezett fel egy érdekes hírt, miszerint tavaly novemberben felfedezték hazánk legnagyobb vízfelületű barlangi tavát. Szilaj Rezső, barlangász 2010 tavasza óta kutatja a tapolcai Berger Károly barlangot, s novemberben jutott el a kb. 25 méter átmérőjű barlangterembe, ahol egy hat méter mély tóra leltek.

Tapolca város egyik fő védjegye a tavasbarlang, (melyet gyógybarlangként is elismertek), s külön kuriózum, hogy ezekben a tavakban csónakázásra van lehetőség. Érdekes, hogy a felfedezés novemberi, a város ezt egyáltalán nem kommunikálta (a honlapján sehol sem említi meg ezt a páratlan felfedezést!)

Igaz, hogy a barlang még nem látogatható, „Ahhoz, hogy turistalátványossággá váljanak, jelentős, különböző engedélyekhez kötött fejlesztések szükségesek: ki kell alakítani egy új lejáratot, szélesíteni kell a folyosókat, és ki kell építeni a világítást is” - nyilatkozta a barlangkutató csoport vezetője, Szilaj Rezső.

Mindezek ellenére felfoghatatlan, hogy erre a hatalmas lehetőségre nem csapott le azonnal a város, kürtölte volna tele a sajtót. Sehol egy városvezetői médiamegjelenés, (leszámítva a helyi lap decemberi számában egy kis cikket) a honlapon nem hirdeti öles címszalag az új barlangot. Egyedüli hosszabb anyagot itt találtunk, mely a már többször is említett Szilaj Rezső cikke. Ennél sokkal aktívabban kellene kihasználnia a városnak az új barlangban rejlő kommunikációs lehetőségeket.

Vajon a városvezetés inkább arra vár, amikor „biztossá” válik a projekt, és már kész a barlang a vendégek fogadására? Bár véleményünk szerint most sem lenne korai beharangozni ezt a potenciális városimázsépítő felfedezést, és el lehetne kezdeni egy erre épülő minikampányt.